søndag 27. januar 2013


Gotisk stilhistorie
Kirkearkitektur

Kirkearkitektur oppstod først i Frankrike. Gotikken hadde høyst mulig kirker og store vinduer slik at lyse skulle slippes lett inn. Dette var utvikling fra den Romanske tiden, der de hadde små vinduer og massive tønnehvelv. Gotikken oppsto i Paris og spredte seg etter hvert til store deler av Europa.
 

Høye kirker

Det var slik at Gotikkens byggmestre hadde som mål og få kirkene så høye som mulig. Ved å oppnå høyst mulig kriker, kombinerte de ribbehvelv og spissbuer slik at kirka ble mer stabil jo høyere den ble. De hadde også steinkjellet som støttet taket.    

Spisse buer

På den Gotiske tiden hadde de nokså spisse buer, de hadde fra runde til spisse buer. Inni disse buene kunne det både være lite, og mye dekor. Det kunne både være buer over vinduer og inngangspartier.
 
 

 
 
 
 
 
 
  
    
 
 
 
 

Store glassmaleri

Glassmaleriene var hovedsakelig vært brukt til kirkevinduer, de skulle virke stemningsskapende både ved motivene og de belysningene maleriene ga.
Ribbekrysshvelv

Det var slik at krysshvelvene ga større trykk i hjørnene enn de gjorde på sidene. Der trykket kom ned, styrket det muren ved hjelp av søyler eller halvsøyler. Disse punktene kunne man også forsterke med å bygge dem ut i pilarer. Med ribbekrysshvelv kunne man føre trykket til et punkt.
 
 
 
 
 

Nidarosdomen

Nidarosdomen er Norges mest sentrale kirke, fordi den regnes som Olavs hellige kirke. Kirken har både romanske og Gotiske trekk og den er bygget i kleberstein. Nidarosdomen ble bygget rundt ca. 1070 – ca. 1300, men det har blitt gjort store endringer siden det. Kirka har også vært utsatt for mange branner og det har blitt en rekke forandringer i ettertid.

Kløverformer

Innenfor Gotisk stil ser man mye av kløverformer. Det er både trekløverform(trefoil), firkløverform(Øuatrefoil) og femkløverform(Cinøvefoil).
Snabelsko

Snabelsko ble brukt av både kvinner og menn i Gotikken. Jo høyere status de hadde, jo lengre «snabel» på skoene fikk man ha. Denne moten oppstod i Polen, spredte seg etter hvert til Italia og andre Europeiske land. De fornemmelige fikk en «snabel» på to fot, en fot for de rike og en halv fot for de vanlige borgerne. «snabelen» kunne bli så lang at de måtte festet bakover mot foten slik at de ikke snublet i dem.
 
 
 
 
 

Henin

Henin er et hodeplagg som ble båret av kvinner, de kunne bli opp til en meter høy. Hodeplagget kunne ha forskjellig dekor.


Hårfrisyrer

Håret til men kunne være nakkelangt til midtskill, til potteklipp som de gjorde ved å sette et lokk oppå hodet slik at det bare var og barbere det rundt. I en periode hadde mennene skjegg, men etter en stund forsvant det helt.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar