onsdag 8. mai 2013

                 Kollasjer med tema fra stilhistorie


Vi fikk i oppgave å lage to kollasjer med tema fra to ulike stilepoker. Kollasjene skulle bestå av foto, tegning eller maleri. Vi skulle bruke photoshop som verktøy for å lage kollasjene. Vi gjennomgikk fire stilepoker, kun to av dem skulle vi velge. Jeg valgte renessansen og barokken. Det var viktig at stilepokens kjennetegn kom tydelig fra, derfor skulle vi ha med sju karaktiristiske bildeelementer fra epoken.¨

Kollasje er et helhetlig bilde, som er satt sammen av mindre utklipp og materialbilder, ofte i kombinasjon med tegning eller maleri, eller utført digitalt.


Renesansen
Renessansens varighet var fra år 1350-1580. Den oppstod i Firenze i Italia, og forskning og folket var i fokus. Renessansen betyr "gjenfødelse" og det er antikken som "fødes" på nytt.

Michelangelo er en italiensk billedhugger, maler, arkitekt, poet og ingeniør. På grunn av den store allsidigheten i disiplinene han utøvde, betraktes han som et arketypisk renessansemenneske. Skapelsen er tittelen på takmaleriet i det sixtinske kappel i Roma, og ble malt av Michelangelo fra 1505-1512. Skapelsen viser hele ni ulike scener fra skapelsehistorien og frem til noa. Den mest kjente scenen er når gud gir liv til Adam. 
 
 

Peterskirken er en kirke i Roma, og ligger Vatikanstaten. Den er en av verdens største kirker med ca 112 m lengde, og selve kirken er i barokkstil, men inne i det sixtinske kapell finner vi renessansen-kunst. Paven ga jobben som sjefsarkitekt til Donato Bramante, som var den første til å jobbe me peterskirken.
 
 
 
 
 
 
Elizabeth 1. England levde fra 1533-1603 og regjerte som dronning av England. Hun var kjent for å bruke mye sminke og bære en ganske stor krage. Siden hun aldri giftet seg, ble hun kalt for "jomfrudronningen". Hun ble den femte og siste monarken av Tudor-dynastiet.  Hun var også datter av Henrik 8. Man skulle ha lys hud, og den ble sminket hvit. Kosemetikken var hjemmelaget, den inneholdte bly og arsenikk. Elizabeth brukte så tykt lag med sminke for å dekke over rynker og arr, at hun ikke kunne ha noe form for mimikk uten at sminken sprakk. Elizabeth var et modeideal, og mange ønsket seg hele tiden den hårfargen som lignet på hennes.  Elizabeth brukte også mange forskjellige parykker. Øyenbrynene ble tatt bort, de skulle være så tynne som mulig.
 
 
 
 
 
 
 
Hans Holbein designet en rekke med perler og edelssteiner.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Det skjeve tårnet i Pisa begynte å bli skeivt allerede kort tid etter at de begynte å bygge det i august 1173. Tårnet står bak katedralen på Campo Dei Miracoli, og er 56,70 m høyt. Tårnet er bygget av hvit carraramarmor, og bygningen foregikk i tre etapper over en periode på ca. 200 år. I mange år ble det antatt at Guglielmo og Bonnano Pisano var det som stod bak bygningen. Den italienske regjeringen ba om hjelp til å forhindre at tårnet skulle velte. Det var en gruppe med ingeniører, matematikere og historiske som møttes for å stabilisere tårnet. Det fant ut at tårnet måtte stenges for publikum, det var for risikabelt. Løsningen på at tårnet ikke skulle velte var å ta bort klokkene og det ble foranket med kabler rundt tredje etasje. Det regner med at tårnet er sikret i de neste 300 årene.


klesplaggene var fremhevet av bredden. De skulle også ha hatter med fjær. Menn skulle gjerne ha balongbukser, hoser/buksebein, en skjorte, og i tilleg en vest/jakke. Kvinnene derimot skulle ha lange kjoler med mange lag med underskjørt, ganske stive korsetter og en slags v-form. Klærne kunne være pyntet med edelstener og store stive krager. Skoene var gjerne brede med avrundet skotupp. Aller først var skoene i renessansen enkle snabelsko, men etter hvert gikk moten over til brede sko med rund tå. 


                        
                                              
 
 
           
                                 Resultaet av renessanse kollasjen:Kollasjen skulle være orginal, og jeg tenkte å ha en balanse i bildet slik at det så ryddigere ut. Kollasjen ble ikke helt som forventet, og jeg ser godt i ettertid at jeg kunne justere på noen ting.
                                                         
 
Barokken
Barokken oppstod i Italia og spredte seg til det meste av Europa. Barokk betyr egentlig ujevn perle, og stilen var preget av storslått dramatisk formspråk. Barokken var basert på kontraster og motsetninger, ekstremisme og store dimensjoner. De var opptatt at rike ornament. Det var typisk at engler svevde, helgner som stiger opp til himmelen og mennesker gestikulerer og kjemper. Denne tidsperioden foregikk fra ca 1550-1680 e.kr.

Ludvig 14. også kalt solkongen, han var europas mektigste monark. Han var konge i Frankrike i 55 år, og var framstilt som en helt. Ludvig var den eldste sønnen til kong Ludvig 8. Frankrike var Europas mest folkerike land på den tida og fransk kultur ble ledende i Europa. Han skulle sagt l'etat c'est moi, som betyr (staten, det er meg). Det ble også vanlig som husdyr i denne tidsperioden. Dette maleriet ble malt av Jan Steen, og han kommer fra Nederland. Steen er en av Nederlands betydeligste sjangermalere med motiver vertshuslivet, og gjerne med et humørfylt innslag. Steen levde fra 1626-1679. Det er fortalt at det finnes ca 500 arbeid som han har laget.

Caravaggio var en Nord-Italiensk maler. Det er sagt at han er første store maler, og ble regnet som en mester va chairoscuroteknikken. Caraviggio kombinerte i sine malerier en realistisk observajson av mennesket, hvor han inkluderte både fysisk og emosjonell utstråling. Han dramatiserte også bruken av lys, og brukte i majoriteten i sine verk. Mange av caravihhios malerier ble sett på som kontroversielle og provoserende, blant annet fordi han naturaliserte de mange religiøse hendelsene i kristendommen. Hans betydningen innenfor bildekunst var enorm, og både før og etter caravaggios død oppstod det flere skoler og bevegelser som ble inspirert av stilen hans. Den største og viktigste bevegelsen er Utrecht-skolen.


Serlig stoler innenfor barokken var vitkig. De forsøkte å gjøre stolene mer behagelige, og ganske brede seter. De skulle ha høy og tilbakeskrånende rygg, og de kunne ha stoppet rygg og sete. Stolene stod gjerne inntill en vegg, slik at baksiden ikke vistes fordi den ikke viktig. Løveføtter og S-svung på beina var ganske vanlig innenfor barokkens stoler. Mellom de forrerste stolbena var de ofte satt inn et rikt ornamentert bindingsbrett. Det var ikke kun stoler som er funnet fra barokken, det har også funnet kommoder, skap og kabinettskap og peis.
 


 
 
 
 
 


Rembrandt var en Nederlandsk maler, og han tok opp clair-obscur-maleriet. I maleriene så kommer lyset ned i mørket og figurene trer fram. Han malte mange slevportretter, over 60 stk. Før 1500-tallet var det ikke vanlig at kunstnere malte seg selv. Men, senere finner vi mange eksempler på interresante selvportretter som både forteller om tiden og personen. Carravagio var forbildet til Rembrandt, og han hadde mange elever.

Peter paul Rubens fikk mange store og betydningsfulle oppdrag, og han hadde en enorm produksjon. Han studerte Caravaggios arbeider. Han hadde også mange elever i sitt verksted som ble sterkt påvirket av sin lærer. Rubens var en tysk kunstner, og er kjent for sine store malerier preget av bevegelse, farge og sensualitet. I barokken skulle man helst være ganske kraftig/fyldig, det har Peter fått fram i bildene sine av nakne personer.


I dette rommet skulle dekoren vekke stor oppmerksomhet. Det var speil på andre siden av vinduene slik at skulle få en følelse av å være ut. Møbler er plasert langst veggene, og det skulle se representantiv og ryddig ut. Det var et ganske stort forbruk av talg- eller vokslys, det kom an på hva de hadde. Det var ganske kaldt inne her om vinteren, til tross for at det var 1252 skorsteiner. Da frøs vinen til is i glassene under måltidene. Etter hvert ble det vanligere med mindre rom som var letter å varme opp. 
 
Mote på barokkens tid, skulle damene ha store kjoler med store slep. Hos menn var det viktig med silke, og det å fremheve legger akkurat som i renessansen. Menn hadde dyre silkestrømper. Både menn og kvinner skulle ha høye hæler. De kunne også bruke ganske så store hatter med fjær, og de store kragene er ennda populære. Det er mye i barokken av moten, som fortsatt holder med renessansen. Hårfrisyrene i barokkens tid var at damene skulle ha langt hår en periode, men senere ble det veldig populært med store parykker. Menn skulle også ha store parykker. Kvinnenes hår var som regel gredd bakover , og flettet i ulike mønstre og til slutt festet i en knute bak på hodet.  
 
 
 
 
 
 
 
Denne statuen er Berninis elskerinne. Bernini var en Italiensk arkitekt, billedhugger og en maler. Han var den største representant for italiensk barokk. Bernini skapte også en rekke med fontener av ny type. Som billedhugger brøt Bernini den klassiske plastiske form, og søkte den naturalistiske illusjon. Når formen nermert seg malerisk oppløsning, dannet et klimaks innen barokkens kulturstil. 
 
 
 
 
 
 
Kollasje av barokken
 
Kollasjen skulle være orginal, jeg synes renessanse kollasjen ble mest orginal. Men siden det ikke er noe fasitsvar på hvordan en kollasj skal se ut, så
jeg valgte jeg å prøve ut et mer humoristiske trekk ved barokken. Jeg selv ble mest fornøyd me denne.
 
 

 
Dette var en oppgave som jeg likte godt, selv om det var litt vanskelig i begynnelsen. Jeg ble mest fornøyd med barokk kollasjen. Er det noe jeg kunne gjort annerleds på renessansen, er det å slippe meg mer løs og prøve ut flere ting. Jeg har jobbet effektivt med kollasjene, og har levert riktig og det jeg skal innen tidsfristen.  
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar